Tuesday, December 29, 2009

Menutup Tirai 2009

Salam..

Masa berlalu begitu pantas sekali dan kadang2 tak dapat nak dikejar... sedar tak sedar kita telah pun masuk tahun baharu Islam dan akan memasuki pula tahun 2010. Sudah tentu banyak perkara2 yang telah berlaku ditahun 2009 dapat dijadikan panduan dan tauladan agar kita dapat memperbaiki diri supaya menjadi lebih baik dari tahun2 yang terkemudian.. mungkin tahun yang mendatang akan lebih bergelora dengan bermacam macam dugaan dan rintangan yang kita sendiri tidak jangkakan.. Semoga kita semua dapat mengatasinya dengan lebih tabah dan bersemangat lagi..

Syukur Alhamdulillah atas segala rahmatNYA.. 2009 bagi aku tahun yg menjadikan aku seorang yg lebih tabah dalam menghadapi liku-liku kehidupan.. aku rase lebih berdikari tahun ni kalau nk dibandingkan tahun2 sebelumnye..

2009 ni x byk kenangan buat aku.. naik turun hidup aku sekadar biase2 saje.. cuma impian aku nak tukar keje baru dah tercapai.. 19 Jan 2009 aku lapor diri di JKR Jalan Salahuddin Kuala Lumpur.. Dewan Mahfuz menyaksikan 500 org yg sama2 menjawat jawatan J41.. mase tu aku x keseorangan.. en. khairul ade bersama aku.. same2 lapor diri.. dia manager aku mase di IWK dulu.. same2 berhenti and same2 masuk JKR.. dah rezeki dapat keje baru.. dan aku rase sangat bersyukur sbb dipostingkan ke JKR melaka..

sebenarnya aku sayangkan IWK.. rase sedih sgt diorg buat majlis perpisahan.. 1st time sepanjang 2 thn keje kat situ, aku x leh ckp dpn diorg.. padahal aku ni boleh dikatekan kuat bercakap dan selalu jdk penyeri kat opis tu.. cehh.. malunya bila air mate aku tibe2 menitis.. bodoh!!! ape2 pun aku still ingat kat diorg yg selalu ingat dan sayangkan aku..

ape lg ek yg berlaku 2009 ni?? oh ye.. aku dpt 2 princess baru.. chomel sgt.. Arisya Faqihah and Asfa Fatihah.. semakin membesar keluarga aku.. dan semakin kopak jugak RM ku.. x pe, bukan org lain pun.. anak sedara aku jugak...

thn 2009 ni jugak, aku kenal ramai org and jumpe balik kawan2 mase skola dulu.. FB la byk aku reconnect balik dgn diorg tu.. rase macam happy je bile tau pasal kehidupan diorng.. x lupe gak kawan saye yg mengajar kat sarawak tu.. semoga dia bahagia dgn isterinya..

erm.. ape lg erk? rasenye tahun ni aku x bercuti mane2 la.. rase mcm pelik pulak.. slalunya every year mesti g jalan2 dgn family.. lupa la.. kan ekonomi tgh down.. patut la kitorg x plan nk pegi mane2.. ok... next year kene plan balik ni.. sipadan? bali? padang? cehh.. aku ni berangan je lebih.. udah2 la tu cik yati oii..

ape azam aku for year 2010? sebenarnya x terpk pun.. i just follow with the flow.. semuanye unpredictable.. yang pasti, aku kene siapkan diri untuk menghadapi ape saje yang melintas kat depan aku nanti.. cuma aku nk memperbaiki financial aku yg mcm hampeh tu.. saving tu sgt penting.. mane la tau kan.. tetiba aku kawin ke tahun depan.. hehehhe.. pastu aku nk beli rumah lepas aku sah jawatan.. umo2 skrg ni bukan mase utk enjoy lagi.. mase utk pandang ke hadapan.. selagi kita mampu, kita buatlah yg terbaik dlm hidup kita.. jgn menyesal kemudian hari.. dan aku berpesan pada diri sendiri utk mempertingkatkan amalku dlm mengingatiMU.. Insyaallah..

Saturday, December 26, 2009

Cuti-cuti 4 jam di Port Dickson

Salam..

Alkisahnye la, semalam aku pegi mandi manda kat Port Dickson dengan si shiela ni.. sbnrnye aktiviti ni mmg x dirancang langsung.. dan x penah terlintas aku nk mandi pantai kat PD tu pun.. kalau aku cerita kat korang, kompem korang x nk mandi kat situ lg.. Sbnrnye, aku ni tau la keadaan air laut kat PD tu mcm mane.. akukan bekas staff Indah Water. pastu lak aku penah jage kawasan PD.. So, aku tau la mane hala tuju semua air2 tu.. aku confident ngan plant IWK.. mmg air tu dirawat sblm dialirkan ke laut.. Masalahnye, loji kumbahan kat hotel2 or tempat peranginan tu mmg x dirawat langsung.. aku penah buat spotcheck guna Kad Kuasa JPP kat hotel2 PD ni.. dan rata2nya, semua loji kumbahan diorg mmg x dirawat langsung.. terus pump ke pantai pade waktu malam.. mmg busuk dan menjijikkan.. dan aku tau port2 mane yg diorg buang.. kalau aku tunjuk video tu, kompem korang muntah lelah punye la.. hehehe..

ok la, x moh crite bende tu lagi la.. so, kite back to our main topic.. tetibe aku malas lak nk taip.. boleh x kalau copy paste je dari blog shiela.. dah tentu shiela bg punye... pedulik ape aku kalau shiela x bg.. hhaha.. jgn marah ye cik shiela... ok kawan2.. sila la layan crite kat bwh ni ye...

-dari blog shiela-
cite die cmni..dlm kul 2.00 lebey tu kan, chat2 la ngan cik yati ni..ngadu bosan2 la..tak tau nak wat ape la..last2 aku yg mmg sedia bosan ni mcm tegerak nak ke melaka...yela, saje nak jalan2 kan..tapi yati ade idea lain lak..tetibe die nak turun semban lak...oo..semban ni mmg cam kampung aku dah...so, aku cam teruja la..then, yati kate jom pegi PD nak..ley main banana boat...knowing me, aku dgr je pekataan banana boat, lagi la aku melonjak2 nak pegi je kan..haha

so, yati pun cam cakap, serius ke..hehe..sbb time tu pun dah kul 3 lebeh kot..lama gak la kitorg nak plan ni..tp semua plan dlm ym je..haha..nmpak sgt boring tahap maksima dah..dua org je pun jadi lah kan....so, ape lagi..aku pun setuju je la..dalam masa yg sama siap2 pack barang2 lagi..hee..janji kat sana kul 5 ptg..aku betolak lam kul 4 lah kira nye..sampai sana pun lam kul 5.15 cmtu..kitorg bejumpa kat teluk kemang..dan2 je..yati kate asal boleh je..macam tak caya boleh jumpe kat situ..haha...aku mmg suka je aktiviti tak dirancang ni..bestt

sampai je kitorg kat situ, haishh..ujan la pulak..ok, smlm kan, aku ade baca horoskop kat hp aku kan..die kate, aku kene plan betul2 ape aku nak wat hari tu..sbb kalau tak plan akan menyebabkan ade mende delay..haha..so, mcm kebetulan lak kan, mmg delay sket kitorg main air..sbb ujan...seb baik kat teluk kemang tu ade mcm khemah2 yg kita boleh sewa..kitorg pun lepak2 dulu borak2..walopun bedua je, tak la bosan pun..haha..

adelah dlm setengah jam jugak nak tunggu ujan benti kan...at last, dapat jugak kitorg naik banana boat tuu..huhu..gile extreme nye trip..aku ingatkan die wat lite2 je..sekali, die jatuh kan tu smpai 4 kali.. correction.. bukan 4 kali tp 5 kali.. adoilaa..sakit jantung aku..dah la pulak tu, jatuh kat tengah laut lak..huuhu..seriau laaa..serik kot aku nak naik lagi..abes je naik banana boat tu, tangan aku dah menggigil2..sbb aku pegang boat tu kuat sangat kot..sebab takut..hehe..lawak gile..tp puas ati la..kire, tak la sia2 dtg dari jauh and sekejap je kan kat PD tu..sbb ade aktiviti...hee..

lepas je siap2 mandi bagai, kitorang pun pegi la makan2 and borak2...kesimpulannye..sometimes aktiviti spontan camni pun bes je..tak yah nak plan2 2-3 minggu gitu..kan yati kan..hehe

ok, until now, tangan aku masih lagi tak stabil..sengal2 dah..kalau korang nak rasa kesengalan yang macam ni, silalah naik banana boat eh..price die sorang 15 hengget..huhu..

Lamenye x Update

Salam..

Lame betol aku x update blog ni.. bukan xde crite nk berkongsi.. tp last 2 weeks aku mmg byk keje kat opis.. x tipu punye.. serius mmg aku tgh byk keje.. bile sampai umah dah malas nk online..

ermm.. skrg ni aku ade kat umah.. dah start cuti. aku apply cuti 4 hari je.. tp dpt 10 hari cuti sampai thn depan. lame tu.. silakan jealous wahai kawan2.. hahhaha.. so, 4hb Jan 2010 aku start keje semula.. keje2 yang sepatutnye dah aku bereskan.. mintak2 cuti kali ni jgn ade yg m'ganggu.. biar la aku rehat dgn aman kat umah ni.. cheewaahh..

aku x plan pun nk pegi bercuti mane-mane.. saje je gatal amik cuti.. tp dlm kepale hotak ni dah terpk sesuatu.. tapi biase la tu.. belum tentu jdknye.. aku suke sesuatu yg x yah nk rancang2 ni.. sbb kalau rancang2 bagai ni, slalu x jdk.. bengang je nanti.. ari tu dah plan dgn kakak nk pegi genting.. finally x jdk.. kan dah keciwa... oleh itu, lebih baik aku main terjah je kalau nk g mane2.. baru la best.. hahhaha..

Sunday, December 13, 2009

Derita Merindu

Salam.

Skrg ni aku suke sgt dgr lagu Derita Merindu dari band Ahli Fikir.. 1st time dengar lagu tu terus mcm waaahh jatuh ati... nice song and its mean a lot to me..

Tajuk/Lirik Lagu: Derita Merindu
Artis/Penyanyi: Ahli Fiqir

Kau katakan cinta gunakan akal
Bila aku gunakan, kau yang menyangkal
Bagaimana nak kekal
Kau katakan cinta gunakan minda
Bila aku gunakan, kau yang tak percaya
Bagaimana nak bahagia

(*)Maafmu tak bererti, kau mudah sesali
Berulang kali telah kau mungkiri
Manis mulut berjanji terpedaya lagi
Menanti biar terus didustai

(**)Kaulah bahagia (bagiku)
Kaulah derita (bagimu)
Esok lusamu
Tak ku kenal lagi engkau siapa

Dan aku cuba sedaya upaya
Telah ku usaha dengan sepenuh jiwa
Bagaimana hendak ku lupa
bayangan wajahmu selalu di depan mata
harum baumu masih dapat ku hidu
Bagaimana ingin aku membencimu
Jikalau setiap hari merindu
Sekiranya derita merinduimu itu sebenarnya bahagia..
Aku pilih derita..

repeat (**)

Mungkinkah esok atau lusa walau biarpun lama
Akan ku biar tiada ku tetap kan setia
Entah bila akan tiba sampai jua harimu yang sama
Esok seperti semalaman yang tak berubah

Kaulah tanda tanya.. kau tiada titik noktah
Ku dibuai mimpi lena dikejut igau semula
Kaulah tanda tanya.. kau tiada titik noktah
Ku dibuai mimpi lena dikejut igau semula

Seandainya kau berada di depan mata
Mudah untuk aku berkata-kata
Supaya dapatku melihat seraut wajahmu
Walaupun belum tentu kau mahu bertemu
Apalagi memandangku
Setelah ku turutkan segala kemahuan kau mainkan perasaan
Begitu mudah kau ucapkan terimalah saja kenyataan..
Aku masih terkilan

repeat (*)

repeat (**)

Jika kau dapat memahami hati seorang perindu
Baru kau tahu derita hatiku
Jika suatu hari nanti giliran kau merindu
Baru kau ingat derita diriku
Segala yang berlaku bukan kemahuanku
Apa gunanya bahgia
Jikalau bahagia bersamamu hanyalah untuk sementara waktu
Aku pilih derita merinduimu

repeat (*)

repeat (**)

Saturday, December 12, 2009

Rombongan Cik Kiah

Salam

Kali ni aku nak crite pasal last thursday.. baru nak update ke yatie oii.. ni mesti kes x de mase kan.. well, mmg aku ni bz je memanjang.. sorry ye kengkawan.. ok la.. ade ape ek ari khamis lepas? aku pegi join rombongan cik kiah ke kolompo.. ke kilang buat acond. lawatan kali ni diantara JKR mekanikal Melaka & Seremban.. lebey kurang 40 org la.. ramai gak tu.. dah lame wei aku x naik bas.. rase mcm jakon lak..


Lepas je pusing2 kat factory tu, kitorng pun g lunch kat Good Evening Bangkok, One Utama.. actually mase ni aku dah lapar giler.. perut aku dah mcm2 lagu dia nyanyi.. dah menjerit mintak di isi.. makanan sampai terus je aku ngapp.. x bg can lg..


bile perut dah kenyang, ati pun gumbira la kan.. lepas je makan kitorang g main bowling.. aku x main pon.. ye ke aku x main? mcm x leh caye je.. mmg pon x leh caye.. mane boleh aku x main.. bowling ni la salah satu game yg boleh buat aku release tensen.. mmg fun la main kali ni.. sbb ape tau.. dah 3 ari aku dok stress kat opis.. ignore je la ape yg aku stress tu ye..

ape2 pun, saye sgt happy la trip ke kolompo kali ni.. budak2 aku yg join skali rombongan cik kiah ni pun spoting je.. teringat budak2 aku kat indah water dulu.. mmg best.. aku rindu la ngan budak2 aku kat Port Dickson, Nilai and also kat Seremban.. miss u guys.. thanks sebab korang semua x penah lupe kan saye..

Friday, December 11, 2009

x cukup tido la..

Salam.

Lame betol aku x update blog ni.. singgah pun x.. hanye tgk FB je.. minggu ni mcm agak bz sikit.. sikit je la.. x byk pon.. tp problem tu yg buat aku rase mcm x senang duduk.. ari isnin sampai la rabu aku rase mcm penat sgt..

oh ye, FYI kakak ipar aku berpantang kat umah mak aku.. bilik aku dah aku pinjamkan pada baby baru.. terpakse la aku tido bilik blakang.. aku ni lak pantang bile tukar tmpt tdo.. kompem x leh tdo mampos.. aku rase la, setiap kali baby tu nk menyusu setiap kali tu la aku akan terjage.. setiap 2 jam mesti baby tu dah uwaakk!! bile dah terkejut, kompem mmg susah nk tido balik.. mmg tensen la.. jerawat pun dah singgah kat muke aku ni.. lagi la buat aku tensen..

Monday, November 30, 2009

Double Celebration

Salam.

Hari ni 30 Nov 2009 adalah tarikh keramat and bahagia buat pasangan suami isteri kat bawah ni.

Abang and SIL saye tu.. Alhamdulillah, pagi tadi kakak ipar saye telah selamat melahirkan seorang baby girl yang pertama buat mereka setelah menunggu hampir 6 tahun.. dan hari ni jugak adalah bufday abg saye.. best kan.. hadiah yg paling bermakne utk abg saye ni..


Comel sangat baby girl ni.. tembam n puteh mcm anak cina.. mak saye ckp dulu mase saye baby mcm ni gak.. tembam n puteh mcm anak cina.. tapi bile dah besar, apsal boleh salin kulit lak ni.. dah golap.. hahaha.. skrg ni, saye ade 15 org anak sedara.. uik.. ramai tu.. abis la duit aku.. raye lain.. hari2 kene pow ngan anak buah sebelum pegi keje lain.. pegi kedai pun kompem2 kene pow.. botak kepale aku camni.. takpe.. insyaallah murah rezeki saye nanti..


Bawah ni lak pic anak sedara perempuan saye yg pertama.. tgk betapa gediknye niece aku yg sorang ni.. ikut perangai sape la tu.. mmg kaki posing minah ni.. Next year dah darjah 3. dah besar rupenye.. baju and selipar aku pun dia dah boleh sosah.. Ni pun lagi sorang mcm anak cina.. niece saye boleh dikatakan hampir separuh rupe anak cine.. tp mate diorg x la sepet mcm cina okcha tu.. mata layu.. for ur information arwah datuk saye ni cina.. so mmg x kan lari la ala-ala cina tu kan..

Friday, November 27, 2009

Agenda Di Malam Raya Haji

Salam.

Malam tadi after dinner at McD Mahkota Parade with my bro n sis-in-law, my bro ajak race krete.. bukan race krete betol ok, tp race kat game je.. mcm budak2 skola lak lepak atas tu.. tp fun gak.. mcm biase la saye mesti la kalahkan.. bukan ape.. saje je bg can abg saye menang.. malu la dia kalau dia kalah kat adik dia pastu perempuan lak tu.. hahhha.. ~ayat penipu dr si adik penipu~

Agenda seterusnya adalah bermain bowling.. abg saye yg lg 2 org dah sampai... kazen saye yg lg 4 org pun dah sampai.. total player ade 8 org.. semuanye lelaki except saye perempuan.. kitorg berentap ok.. sorang 3 game.. saye mcm biase mengepow abg2 saye... saye terlepas dr kene bayar.. hahha.. sukenye jadik adik perempuan ni.. td mkn mc d dah yg sorang tu blanje.. pastu yg lagi sorang blanje main bowling.. yg sorang lg blanje choc ferrero roche yg kotak besar tu.. hahhah.. untung jdk saye ni.. disayangi ramai..

ok, sambung crite bowling.. diorg baling bola punye la semangat.. berdentam berdentum.. gaye dah mcm pro.. bola sendiri laju je pegi.. bile turn saye lak, lemah lembut je saye jalan n baling.. tapi tu x penting.. yg penting brp pin yg jatuh.. hhahahha.. saye iaitu seorang adik pompuan telah mengalahkan 6 pihak lawan yang lain.. see the leg la ye my bro n my kazen.. huhuhu.. Padan muke korang.. korang ingat aku x geti main ke.. nasib baik aku x join main duit ngan korang.. kalau x duit aku pun melayang gak sebab kalah.. hahha..

Selamat Ulang Tahun Ayahanda

Salam

26 Nov 2009 bersamaan dgn hari semalam, ayah saye sekali lg menyambut hari kelahirannye yg ke 66thn.. sekali lagi sikacak saye ini meniup lilin dan memotong kek dengan muke penuh bangge.. hahha.. pagi2 lagi, cucu dia @ reporter CNN x bergaji dah mencanangkan bufday atok diorg kat seluruh jiran tetangga.. susah betol kalau dapat niece yg mulut betol2 bijak.. abis semuanye dia ckp.. budak kecik bukan dia tau ape2 pun.. diorg ni terlampau jujur seperti auntienye yg tgh menaip ni.. hahha.. kali ni kek bufday dibeli oleh anak perempuan kesayangannya.. bukan saye ye tp kakak saye.. mmg kakak saye ni anak bapak.. dari kecil sampai ke tua bangke ni, mmg bapak saye sayang gile kat kakak saye yg sorang ni.. tu je la kakak aku, xde dah yg lain.. untung la ko kak.. bunyik mcm jealous je cik yatie.. jealous ke.. hahha.. kompem la x kan.. sbb AKU ANAK KESAYANGAN OMAK DEN!!!!

Monday, November 23, 2009

Prosperity Burger

Salam

Hye my frens, McDonald’s Prosperity Burger together with its delicious twister fries is out again.. Yeay!! This is one item from McDonald that I look forward to each year.. besides the blackpepper sauce burger, i also love the twister fries.. Compared to the curly fries from A&W, I must say McD’s twister fries is much2 better. Crispier and tastier. Can't wait to get my mouth on that piece of black pepper beef.. bawak2 bersabar ye yatie..

Sunday, November 22, 2009

Sahabat

Salam

Setiap orang dianugerahkan Allah dengan kelebihan, kebaikan dan keindahan masing2. Begitu jugak dengan kekurangan, keburukan dan kelemahan masing2..

Begitu jua dalam soal persahabatan.. Setiap sahabat mempunyai keistimewaan yang telah ditetapkan Allah sejak azali lagi.. Ada sahabat yang kasar tetapi lembut hatinya, ada sahabat yang nakal tetapi suka mengambil berat dan ada juga sahabat yang garang tetapi sebenarnya penyayang.. Ade pelbagai corak sahabat yang kita temui setelah bersahabat dengan seseorang.

Saya bersyukur kepada Allah kerana mempertemukan sahabat2 yang sangat baik walaupun mempunyai pelbagai kerenah.. bg saye itu adelah pengalaman yg terindah ketika bersama mereka ketika melalui liku2 kehidupan di muka bumi Allah ini..

Dalam persahabatan perlu ade byk elemen2 penting.. antaranya keserasian, kasih sayang, keikhlasan, kejujuran dan jua kemaafan.. ye.. dalam persahabatan kita tidak lari dgn perselisihan faham.. tidak kira sekecil2 zarah atau pun sebaliknya.. Sekiranya sahabat kita penah melakukan sebarang kesilapan, bersedialah untuk memaafkannya, tidak kira sebesar manapun kesalahan mereka terhadap kita, kerana sahabat yang baik adalah sahabat yang bersedia untuk memaafkan sahabatnya.. Jika kita yang bersalah, janganlah malu untuk meminta maaf daripada mereka kerana orang yang dahulu meminta maaf adalah orang yang hebat..

So, ingin saye nyatakan di sini bahawa sebagai insan yang lemah saye menyusun jari memohon seribu ampun pada sahabat2 saye sekiranya ada diantara kalian yang berkecil hati dengan saye.. Tiada niat untuk menyinggung perasaanmu wahai sahabatku.. buang yang keroh, ambil yang jerneh.. i love u all my frens..

“Friendship is an onion. It has many layers in it. Adds taste to your life, but if you try to cut it you will get nothing but tears!”

Gagal Bercinta Adalah Pengalaman Indah

Salam.

Hari ni mcm nak cerite pasal cinta pulak walaupun diri sendiri tahu ape makne sebenar CINTA.. maybe mood bercinta sudah sampai.. hahaha.. bercintakah aku?? semestinya BELUM lagi..

Perkara yang paling menarik untuk dikenang-kenang ialah cinta. Samada korang sedang bercinta atau telah putus cinta. Walaupun putus cinta itu menyakitkan tetapi ada kalanya seronok juga untuk dikenang-kenangkan. Lihatlah kebodohan-kebodohan silam, tentu korang akan tersenyum
.. mcm saye jugak.. senyum sorang2 dalam bilik mcm org gile pulak... hahah.. Persoalan cinta memang tidak akan ada habisnya. Selagi manusia wujud selagi itulah cinta menjadi isu yang menarik untuk dibicarakan. Bukan setakat dibicarakan malah untuk dialami dan dinikmati.

Sayangnya cinta tidak selalu dapat dinikmati. Ia datang bersama bahagia tetapi juga kadang-kadang bersama derita. Dek kerana itu, cinta sentiasa menarik untuk diperkatakan. Dalam keadaan yang baik, ia seronok untuk diceritakan, tatkala ia dalam keadaan mendukacitakan ia juga patut diceritakan. berkongsi cerita pada org yg betol2 kita boleh percaye..

Betullah kata orang, cinta yang pertama adalah yang paling bermakna. Bagaimanapun pengganti yang datang silih berganti yang pertama tetap dihati. Payah sungguh untuk memadamkan namanya, wajahnya, suaranya, gelak ketawanya, gurau sendanya dan mungkin jua bau wangiannye... Kenangan begitu kekal dalam ingatan dan selalu timbul dalam saat tidak terduga.

Hampir semua orang ada pengalaman cinta pertama dan hampir semua orang ada pengalaman gagal dalam percintaan. Kegagalan dalam cinta pertama jauh lebih sakit daripada cinta-cinta selepasnya. ye ke.. siape yg penah melaluinye pasti dapat merasakan kesakitan itu mcm saye.. hahha.. Maka itu, Dinasihatkan usah terlalu mudah untuk jatuh cinta buat kali pertama, sebab yang pertama ini biasanya lebih menghiris sekiranya tak kesampaian.

Usah terburu-buru untuk bercinta, dicintai mahupun mencintai. Bersabar dengan pilihan anda, pilih dengan syarat. Jangan takut untuk mengatakan tidak sekiranya dia tidak menepati ciri-ciri yang korang mahukan. Takut kemudian hari korang sendiri yang akan menyesal sekiranye ade perkara yg x diingini berlaku..

Friday, November 20, 2009

Amik Exam SPM Semula?

Salam.

Memandangkan SPM tgh berlangsung, saye nk crite sikit pasal exam ni.. saye tak penah terpikir pun nak amik exam ni semula walaupun result SPM saye ade la sangat10x teruk dan hampeh.. memang la rase menyesal.. tapi utk amik semula exam ni, i'll total say NO!!! x sanggup babe..

Tapi one of my Pembantu Rendah Am (PRA) yang berumur 27 yrs old, tgh amik exam SPM ni.. Terkejut saye.. Dalam hati tu berkate gak.. dah tua2 pun ade hati nk ambik balik SPM.. nape x amik mase umo 18 ke or 19 ke kan.. x berkarat ke otak tu? Saye x tau la ape tujuan dan ape masalah sebenar dia.. saye x tanye lelebih kang kecik ati lak budak tu.. saye just bagi kate semangat je kat dia.. masih belum terlambat utk memperbaiki kesilapan dulu.. yang penting kite mesti ade semangat, target dan sentiasa berusaha utk ke arah yg lebih cemerlang.. Selebihnye kite berserah dan tawakal kepada-Nya.. Saye harap dan doakan dia dapat buat yang terbaik dalam exam SPM ni.. Insyaallah..

Kene Serang Lagi

Salam

Masuk hari ni dah 2 ari saye x sihat.. demam and selesema.. kalau time malam², terase mcm Tahun ni je boleh dikatekan selang 2 bulan saye mesti diserang penyakit.. baru je bulan lepas saye sembuh dari batuk yang dah bersarang dalam badan saye selame 2 bulan.. rase tersekse betol dgn batok tu.. kepale saye sakit setiap kali batok.. mmg tension.. mood utk keje mmg dah hilang.. Alhamdulillah, batuk tu baik jugak after saye mencuba produk krus (honey+apple).. mcm testimonial lak aku ni... makan je madu tu bbrp kali, terus rase lege..

Saye x tau la kenape.. since saye keje kat melaka ni, slalu sgt dpt sakit.. yg peliknye saye x penah amik MC.. slagi saye rase kuat and boleh bangun tido, saye akan pegi keje jugak. bukan ape, kalau duduk rumah pun saye akan rase boring.. asik tido je nanti.. lagi la lemah badan ni.. maybe, antibody saye ni dah lemah.. sebab tu la senang penyakit2 ni nak menempel.. lepas ni nk mkn balik vitamin and nak active semula mcm dolu².. baru la badan saye jadik sehat dan kuat.. chaiyokk yatie!!!

Thursday, November 19, 2009

Dia Dah Mai Dah..

Salam

Mase ondaway nk pegi keje, saye nampak lori panjang yg bawak krete2 Perodua.. Tapi ade sedikit weird kat lori tu.. ade krete yg BERBONGKOS dgn plastic.. krete tu agak panjang sikit dari krete myvi yang beratur kat blakang dia.. tapi saye boleh agak la krete ape tu.. saye ni kan terer.. kompem dan sah3x krete MPV baru Perodua.. itu tandanye mpv tu dah ade kat Melaka.. x lame lagi dia mesti buat show² kat branch Bachang.. wajib kene tengok ni.. lawa & bagus sangat ke mpv Perodua ni? Saye dah tengok kat internet.. not bad la.. sesuai la dengan price dia kan.. Tapi saye buat mase skrg still x mampu lagi nk pakai krete MPV ni.. Gaji seh KOCIK ma... nak bayar krete yg skrg pun dah SEMPUT.. Ni kan pula nak pakai krete mahal.. jgn mimpi la yati nak pakai semua tu.. den x nak 'biar pape, asal bergaye..' menyusahkan idop den lak nanti.. tp insyaallah, kalau dimurahkan rezeki dan duit ade terlebih, den amik la skali 9 bijik teros.. tapi nk honda stream sebijik, murano sebijik, bmw 7 series 3 bijik, evo 2 bijik, lancer sebijik, ferrari sebijik.. baru puas hati.. hahhah...

Tuesday, November 17, 2009

Trauma



Ini lagu terakhir saya dgr.. Pagi td x sempat dgr any lagu sbb kat radio tu asik membebel je.. x tau la nape.. kat umah mase tgk rancangan Jangan Lupa Diri Lirik, minah Nana yg menang RM100,000 tu nyanyi lagu ni.. masa ondaway pegi keje, kat radio lagu ni jugak.. Haiyyyooo.. x de lagu lain ka.. tapi bile sorang2 dlm kete, layan jugak beb lagu ni.. hahha..

Elite - Trauma Lyrics

Tiada lagi airmata
Bisa ku tangiskan lagi
Tiada lagi guna bermadah
Tempatku bukannya di sini

Sepuluh tahun ku menghamba padamu
Tak ku pinta lebih daripada
Tulus cinta
Namun kau menoda
Berkecai mahligai kita

Tidak pernahkah kau terfikir
Kemungkinan yang berakhir
Tidak pernahkan tersingkap di minda
Wajah kita sekeluarga

Sekelip mata berubah segalanya
Tiba-tiba dunia daku
Gelap gelita
Tak menentu hala
Melihat kau bersamanya

Trauma yang melanda
Menikam-nikam jiwa
Selemah ku lemah
Daku berserah
Trauma yang ku rasakan
Hanya pada Mu Tuhan
Yang memahami
Perih di hati
Tiada pengubat bisa merawat luka
Ku dalam trauma…

Walau seribu pujuk rayu
Tak mengubah pendirianku
Sekali kau menduakanku
Selamanya tertutup pintu

Biar daku membawa diri ini
Pergi jauh takkan kembali
Ku mencari
Ketenangan hati
Cuba lenyapkan trauma ini

Monday, November 16, 2009

Selesai Mengidam

Salam.

Finally, lunch td saye mkn nasik ayam penyek.. yeay!!! Punye la lame nk makan baru sekarang dpt mkn.. last week ingat nk pegi makan dgn opismate.. tp disebabkan kebzan tahap yg melampau, akhirnye acara memakan nasik ayam penyek ditunda pada minggu ini.. terima kasih kepada en.ijai sbb mengajak saye makan kat situ.. lg pun dia dah janji nk mkn same.. ermm.. bila dah order & nasik ayam penyek tu dah sampai saye terus je ngappp... tapi bila dah makan x de la sesedap mane pun.. ayam tu mcm ayam goreng berempah biase je..lagi sedap saya buat kot.. hahha.. memvanggakan diri sendiri atau dengan kate bidalan 'masuk lift tekan call button sendiri'.. aku ni merosakkan bahasa sajork... ampun... lalalla.. mase nk pegi mkn tu, saye dtg bertiga.. skali terserempak ngan my boss tgh mkn sorang2.. kecian lak.. terpakse join n terpakse boss kene blanje kitorang.. hahhah.. x pe, boss kan dapat elaun keraian.. banyak tu.. x luak pun kalau blanje kitorang.. thanks ye boss.. oh ye.. saye x amik pun pic nasik ayam penyek tu.. segan la kat depan boss.. kena la tunjuk professional sikit.. x kan nk buat2 gedik kat depan boss pulak kan.. ok la.. next time, saye nk try nasi ayam penyek kat MITC pulak.. mane tau lagi sedap sikit dari restoran D'Nyiru tu ke.. x salahkan kalau nk mencuba.. yang penting mesti ade $$.. kalau x de, dok dendiam je kat umah & buat sendiri kat umah je la.. lallalla..

Sunday, November 15, 2009

Undangan Perkahwinan

Salam.

Ptg td ade seseorang datang rumah mencari saye.. terkejut beruk saye bile tgk sape yang datang.. rase mcm mimpi pulak.. dah lame saye x contact or mencari dia.. dia ni kakak angkat saye mase skola MGS dulu.. dia dtg nak menjemput dia kawin.. lagi la saye terkejutkan.. mane x nye, dia ni dulu tomboy @ pengkid.. x main la bf2 ni.. gf belambak ade la.. muke saye berubah gile ye mase dia bg kad jemputan tu.. mcm x percaye je.. serius.. saye bukan say congrates kat dia.. tp saye gelakkan dia.. hahaha.. jahat betol saye ni... hopefully dia x kecik ati dgn saye.. and saye doakan dia betol2 dah berubah dan bahagia hingga ke akhir hayat..

Saturday, November 14, 2009

Anniversary..

Salam..

Hari ini saya bersyukur kerana masih mampu bernafas di bumi barakah Mu Ya Allah.. Diluar kini hujan lebat membasahi bumi.. saya baru saja selesai mencuci kereta.. kesian kerete ku, sudah sebulan tidak saye belai..

Sudah hampir dua minggu hujan mencurahkan baktinya mengikut ketentuan Illahi.. Suatu ketika dahulu saye suka benar dengan hujan tetapi hujan juga membuka lembaran pilu dalam hidup saya. Terlalu banyak kenangan indah yg pernah saya lewati.. Namun, apakan daya untuk saya menukar ketentuan Illahi.. Keindahan dan kemanisan itu tidak kekal lama.. Kenapa ya.. yang indah itu tidak pernah kekal indah dan yang manis itu tidak penah kekal dengan rasanya.. Yang indah akan bertukar suram dan yang manis pastikan bertukar rasa jua...

"Another 2 days.. another 1 day.. finally..." ini status yg saye post kat FB dan YM baru2 ni.. Ramai jugak kawan2 saye bertanye.. jawapan saye simple... "aku nk tunggu movie 2012".. hahha.. kecian kawan2 saye.. ok la.. saye minta maaf pada semua.. biar la disini saye explain ape yang saye countdown tu..

Jumaat 13 Nov 2009, merupakan anniversary yg pertama saye putus tunang secara rasminya.. Tak sangke mase berlalu dengan pantas.. Setahun sudah saye ditinggalkan dan menjadik single kembali setelah hampir 10 tahun saye menyayangi dia.. Selama setahun ni jugak saye tidak penah lagi berhubung atau bertembung dengan dia.. Allah masih menyayangi saya.. Memberi kekuatan utk saye terus tabah dan cekal untuk mengharungi dugaan ini.. Tapi bukan mudah untuk melupakan seseorang yang pernah kite sayang lebih2 lagi dia adalah 1st love kite.. Pada zahirnya, org akan lihat saya kuat dan tabah dengan perpisahan ini.. Namun, tiada siapa yang tahu bahawasanya sebahagian nyawa saya sudah dibawa pergi... Saya hanya meneruskan kehidupan ini bersama separuh lagi sahaja.. Derita batin tiada siapa yang harus tahu.. mereka tidak perlu tahu kerana mereka tak mungkin akan mengerti akan ape yang terpendam di dasar hati saya selama ini.. Biarlah hanya Allah saja yg mengetahuinya.. Saya sentiasa mengukirkan senyuman dan ketawa untuk saye sembunyikan perasaan sebenar saye.. Kesakitan itu biarlah saye harungi dan ubati sendirian..

Dan semalam.. saye berjaye untuk tidak berase sedih lagi.. Tidak ada setitis air mata pun yang tumpah atau bergenang dikelopak mata... Alhamdulillah.. Saye rase lebih tenang hari ini.. yang berlalu biarlah berlalu.. saye akan terus mengorak langkah untuk maju kehadapan.. Tewas dan putus cinta bukanlah pengakhiran dalam kehidupan.. Masih banyak yang perlu kita lalui sebelum tiba masa untuk kita kembali kepada-Nya.. Rebutlah segala kesempatan yang ada untuk kita terus mensyukuri nikmat yang telah Allah anugerahkan kepada kita.. Insyaallah, suatu hari nanti akan saye temui kebahagiaan itu.. Kebahagiaan yang sentiasa saye nantikan.. Amin...

Thursday, November 12, 2009

Penemuan Harta Karun

Salam.

Malam ni tak tau kenape.. tetibe je nak tgk album pic lame... mase tgh selak2 tu sekali saye terjumpe sesuatu.. nak kate card, bukan card.. nak kate surat pun bukan surat.. hand made dari 'seseorang'.. dah lame saya simpan bende ni.. masih lagi cantik dan tersimpan rapi dlm album tu.. sentimental value la konon nye.. dalam card@surat tu ade kata-kata jiwangzzzz dari seorg yg bername lelaki..
Sayang,
Maafkan aku seandainya warkah ini mengganggumu,
Bagiku, tiada keindahan yang cantik setanding wajahmu,
Tiada baris kata yang dapat menggambarkan erti pengorbananmu,
Setiap kerdipan kata hatiku terbayang wajahmu,
Teringat akan aku dikala waktu kita bersama,
Kau pegang erat tanganku walaupun aku mencium bumi,
Tapiku alpa tentang budi dan sayang yang dicurah.

Sayang,
Tanpamu aku masih diawangan mimpi,
Dibelenggu oleh mimpi-mimpi imiginasi,
Terkapai-kapai mencari harga diri ini,
Ku hargai pengorbananmu sayangku.

Sayang,
Ku sedari akan kelemahan diri,
Ku tahu akan kekurangan diri,
Ku akui aku selalu melukai hatimu sayang,
Apa yang pasti, aku sayang padamu,
Terimalah aku seadanya,
Jangan tinggalkan aku,
Kerana dihatiku hanya terpahat namamu sayang

Sayang,
blablablahhh...
blablabla....
....and blah la.....
Actually, ni la surat jiwangzz yg pertama after 5 years kami berkawan and terakhir saya terima from my ex.. Saya x sangke yg dia boleh jdk jiwang mcm ni.. hahha.. sbb dia bukan yg jenis mcm tu.. oh ye.. ade tarikh n time kat surat tu.. 14 feb 2004 @ 3 a.m.. and also ade our pic at bottom right card tu.. maksudnye dia tulis card ni mase valentine day... patut la jiwangzz.. oh ye.. crite pasal velentine ni, dia ade belikan couple T levis.. mase tu zaman budak2 lagi.. xde la pk gediks pun bile pakai baju tu kan.. vanga ade lagi.. hhahah.. skrg ni baju tu saye dah buat pekasam.. huhu.. it's over la.. saye dah x pk ape2 pun skrg ni.. hidup mesti diteruskan... come on babeh...

Monday, November 9, 2009

Meeting@hqkl@midvalley@windowshopping

Salam.

Hari ini seawal 5.20pg saye dah bangun dan bersiap utk pegi meeting di HQ JKR CKM.. Kali ni saye x bawak krete sendiri, just gune krete jabatan je.. Meeting start kol 9 pg sampai kol 11 pg.. abis je meeting, saye ade urusan sikit kat unit pendidikan and unit kesihatan.. ramai yg saye kene jumpe utk settlekan prob keje saye.. Alhamdulillah, ade jugak yg sanggup tolong semakkan and design kan utk saye.. Bukan saye malas ye kawan2, tp saye mmg betol2 x tau and kat melaka xde org yg tau mcm mane nk buat.. so, saye terpakse la tebalkan muke jumpe org bhgn design mintak tolong diorg designkan utk saye... Lepas je settle semua tu, saye pegi window shopping kat Midvalley.. opis hq saye ni betol2 letak kat sebelah midvalley ye.. turun je escalator dah jumpe pintu masuk center court midvalley.. syorga membeli belah.. hahha.. Saye x beli ape2 pun, just windowshopping je.. saye nak tunggu sale sebelum christmas ni.. x sabar nye...

Lepas je window shopping saye g lunch kat bukit bintang.. jauh ye nk g lunch... jem2 pun sanggup tempoh ye.. kitorg makan nasi ayam hainan and kerabu mangga.. sedap seh sehingga menjilat jari ibu kaki... huhu.. lepas je lunch terus balik mlk.. on da way nk balik tu, hujan turun punye la lebat.. x nampak jalan.. terpakse bawak plahan je.. sampai melaka tepat2 kol 5 ptg.. tp sempat gak pegi singgah ngeteh dolu.. heheh.. makan rojak n kueh.. padahal perut still kenyang lg.. tp nk jugak menyumbat.. lallallala... kesimpulannye hari ini, saye x buat keje satu ape pun.. hahaha... skali skala ngulau best jugak.. huhu...

Sunday, November 8, 2009

Stage Pertama Bermula

Salam.

Petang semalam projek saye berjalan jua.. Pukul 5 ptg saye sampai di site tgk contractor saye tgh gigih buat keje.. saye selaku wakil JKR hanye jadik mando sajorkk.. technician saye la yg semangat monitor kerje2 diorg dari A ~ Z..


Pukul 7.30 mlm saye dah penat.. sakit mate and sakit kepale tengok api welding tu walaupun saye x tengok secare langsung.. terus saye tinggalkan wasiat kat tech saye soh monitor keje sampai siap. kalau saye rajin saye datang balik.. hehhehe.. lepas tu saye pun chao... on the way balik umah leh lak singgah pasar malam beli apam balik yg crispy tu.. sedap seh.. pastu beli ayam percik n ntah2 ape2 lg la.. Balik je umah terus ajak mak saye mkn, tp mcm x kenyang.. kene makan nasik jugak.. tp lauk n nasi dah abis la pulak..


Nasib baik la ade en.ijai ni ajak makan same.. hahaha.. sukenye dpt mkn char kueh tiaw.. tp char kueh tiaw dia x nanges pon.. x sodap sangat.. oh ye, en.ijai tu opismate saye ye not my bf tau.. jgn pk yg bukan2 ye.. lepas je makan n borak, terus g tgk site..


Alhamdulillah, stage pertama selesai pade pukul 1 setengah pagi.. Mase tu saye betol2 dah penat gile and sakit kepale... balik je umah terus tido.. betol2 dah x larat lg...

Saturday, November 7, 2009

Upgrading Work

Salam..

hari ni saye akan bekerja walaupun hari ni bukan hari bekerje bg hambe gov..saye akan standby from 5pm (7 nov) to 8am (8 nov) di hospital besar melaka.. ingat lagi x saye penah bercerita pasal projek saye utk upgrade cooling tower di hospital? sepatutnye lepas raye aritu dah jln projek ni tp tertangguh atas sebab2 yg x dpt nak dielakkan.. susah kalau deal dgn bende yg melibatkan nyawa manusia.. ya.. bg yg bukan technical person cooling tower to utk aircond ye.. kene make sure and plan betol2 dgn pihak hospital..tiade operation yg di schedule kan pada hari ini.. saye akan temporary shutdown aircond for more than 8 hours.. keciannye kat patient nanti.. mesti kepanasan.. mcm mane pulak yg tetiba emergency nk operation.. sedangkan saye dah shutdown termasuk bilik OT..erm.. ade satu standby bilik je utk emergency operation.. macam mane pulak tibe2 ade yg nk bersalin dlm mase yg same.. ohh.. tidak.. keciannye.. saye berdoa agar semuanye berjalan dgn lancar.. Insyaallah..

Friday, November 6, 2009

Aktiviti Memecah Lemak

Salam.

Ptg td lepas keje saye main badminton.. almost 3 months dah x pegang raket badminton sbb demam x baik disambung dgn puasa and raye.. baru main sekejap dah rase penat gile n sakit perut.. mane x nye, main sambil gelak2 kejar shuttlecock tu.. x serius langsung ye saye.. mmg dah name pun kuat gelak... x leh nak serius langsung... baru main 1 jam dah rase pancit ye.. stamina terus out.. peluh x yah cakap la.. basah segala baju yg ade kat badan.. huhu..

Mase kat court td, ade sorang mamat ni cenyum2 kat saye.. bukan i perahsantan k.. mmg dia cenyum kat saye ye.. bile saye tenung betol2, saye mcm kenal mamat tu tp kat mane ekk?? dia dtg tegor saye.. "hi, bersukan jugak ye".. saye pun cenyum je la.. x de la pulak saya nak balas2 or berbual dgn dia.. nanti org ingat saye ni gatal pulak... Tp dlm hati tu still tertanye2.. kat mane aku jumpe org ni... mase on the way balik umah, baru dpt jawapan.. rupe2nye mamat tu satu skolah ngan saya dulu mase kat teknik... tahun ni ramai member2 skola yg saye jumpe balik.. mcm jejak kasih la pulak kan.. lepas ni ntah sape lg yang saye akan jumpe.. heheh..

Thursday, November 5, 2009

Ayam Penyet

Salam.

Saye x tau la why lately ni mmg ngidam2 sgt nak makan NASI AYAM PENYET.. mcm org preg. pulak.. Serius ye nak makan ni.. hari tu mase pegi MITC ade perasan satu restoran tu ade menu nasi ayam penyet.. tp bile tgk dalam kedai mcm owner dia cina.. so terus x jadik makan.. was2 lak ayam tu nanti sembelih ke tidak.. x moh aku mkn ayam x sempat ngucap... nak try buat sendiri, tp bile tgk resepi yg panjang berjele terus macam rajin malas and matikan kutu je la.. next week, nk kene pegi mkn gak kat kedai yg lg 1 tu.. nak ayam penyetttt!!!!!

kat sini ade resepi ayam penyet.. kalau korang rajin, sila2 la buat pastu post sikit kat saye ye...

Resepi Ayam Penyet

Untuk Ayam
1 ekor ayam - potong 8 bahagian, rebus selama 10 minit dan toskan
(simpan air rebusan ayam untuk buat sup)

Bahan2 utk dikisar:

½ sudu besar Jintan Manis – goreng tanpa minyak hingga naik bau
½ sudu besar Jintan Putih – goreng tanpa minyak hingga naik bau
3 sudu besar Biji Ketumbar – goreng tanpa minyak hingga naik bau
1 sudu besar Serbuk Kari Ayam
1 sudu besar Serbuk Kunyit
½ sudu besar Serbuk Lada Putih
3 ulas Bawang putih
1cm Halia
Sedikit Air
1 sudu kecil Garam
Minyak masak untuk menggoreng.

Masukkan kesemua bahan (kecuali minyak masak) dalam pengisar, kisar hingga halus.
Lumur bahan yang telah dikisar pada ayam dan perap semalaman.
(Simpan bahan kisar yang berlebihan untuk goreng tempe dan tahu.)
Setelah perap semalaman, golek-golekkann pada tepung beras.
Panaskan minyak dan goreng hingga garing.


Untuk sambal-

Sedikit minyak masak
20 batang Cili merah (lebihkan jika mahu lebih pedas)
10 biji Cili padi
10 biji Bawang kecil, hiris
3 biji Bawang putih, hiris
5 biji Tomato, potong 4
5 cm Belacan
2 sudu Ikan Bilis
3 sudu gula merah/secukup rasa

Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing/rangup. Angkat dan ketepikan.
Goreng belacan seketika Angkat dan ketepikan.
Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili. Setelah layu, masukkan tomato. Gaul rata dan tutup api. Angkat dan ketepikan.

Sejukkan semua bahan yang telah digoreng pada suhu bilik.
Masukkan kesemuanya ke dalam pengisar atau lesung batu.
Kisar atau tumbuk sehingga separa halus.
Masukkan ke dalam periuk dan panaskan.
Masukkan gula merah dan gaul rata.
Rasa sambal yang terhasil, tambah garam atau gula merah jika perlu mengikut citarasa.

* Sambal boleh disediakan sehari sebelum hidangan sajian. Simpan sambal dalam peti sejuk. Panaskan sambal sebelum disajikan.


Untuk Sup

Masukkan garam secukup rasa pada air rebusan ayam.
Panaskan sebelum dihidangkan.
Tabur hirisan daun sup dan daun bawang pada sup semasa disajikan.


Untuk Tempe dan Tahu Goreng

2 keping tahu – potong dadu
1 paket tempe – potong nipis
Sedikit tepung beras.
Minyak masak untuk menggoreng.

Golek-golekkan tahu dan tempe atas tepung beras dan pada lebihan bahan lumuran ayam.
Goreng hingga garing.

Cara hidangan
Hidangkan ayam penyet,tahu, tempe, sambal dan sup bersama ulam seperti daun salad, tomato dan timun dengan nasi putih.

*Boleh juga perahkan sedikit asam limau pada sambal jika suka masam.

Selamat mencuba...

Wednesday, November 4, 2009

Meeting MHPV Day 3

Salam.

Sambung lagi crite meeting lagi...


Masuk ari ke-3 saya dah penat.. bos call soh dtg hotel utk penyampaian cenderahati.. ape lagi, keje saya adalah utk menebengkan muke la kan.. lepas je mesyuarat aku terus balik opis..

Baru je nak cecah montot kat kerusi, dah org tua tu call lg.. soh saya standby kat Tiara golf pulak.. Geramnye... dah la ari jumaat.. time rehat panjang lak tu.. diorg ni x reti² ke nak semayang jumaat.. haiyaa.. musafir la katakan.. last² saya ckp je ngan bos, saye pegi kol 1.30ptg.. kosser saye nak layan semua ni.. kol 1.15ptg dia call lg, tanye saye kat mane.. kalut betol la boss aku ni.. mencikk tau...


Sampai2 je terus urusankan registration and bagi diorg goodies.. goodies utk golf ni best tau.. ade t-shirt 3 pasang, 2 cap, bola golf 3 kotak, payung dan makanan.. lepas je settle registration terus saye merayap kat kota fasyen di MITC sementara tunggu diorg abis main kol 7pm.. tp kan duit saye lak abis kat mitc tu... mane x nye, boleh lak singgah kat kedai tudung umyrah.. tudung 3 helai telah menelan duit ku sebanyak RM250.. mahal gile ok.. tobat aku x nak beli lagi.. akan ku jauhkan diri dari kedai tu.. membazir ye... dah la gaji masuk lambat kan.. ni semua nafsu yg x dpt di control.. huhu..

Malam tu lepas abis main golf, ade dinner and penyampaian hadiah.. Saya dah x larat lg... terus je balik and tido... penat gile..

Tuesday, November 3, 2009

Meeting MHPV Day 2

Salam..

Sambung lagi entry sebelum ni.. kali ni cerita hari ke2 pulak..


Pukul 9.00pg saye dah masuk bilik meeting utk diaudit oleh pengaudit jkr.. mcm² la dia nak itu la, ini la.. layankan aje.. layan² pun, NCR kene jugak.. Biase la tu.. Kene dgn auditor yg cerewet, mmg masak la ko kene kan.. Lepas je audit, terus pegi hotel.. Kene la jugak tunjukkan muka kat sane.. baru je saya sampai dah kene sakat dgn ex-bos saya.. takut²kan saye kene pindah.. Relax la dulu en.mad.. baru je setahun saye kat melaka ni.. mak saye pun belum puas mengomol saye lagi.. hahhaha..


Sebelah petang pulak ade lawatan ke bangunan gunasama.. still under construction.. saya x masuk pun building tu. just dengar taklimat kat bilik mesyuarat tapak je.. abis je taklimat makan and dapat goodies dari contractor.. best gak goodies dia.. ade satu set tuala warne pink and frame gambar.. sukenye... cantik wooo...

Sebelah malam pulak, ade dinner di Tomyam Classic.. and also ade sesi karaoke ok.. Mase ni la saya paling menciiiik!! Boleh x, mc tu leh annouce name saye.. Request from datuk la... terkejut gile plus pucat seh muke ni... cejuk ye kaki tangan aku mase tu.. Saya dengan keadaan keterpaksaannye telah 'menyumbangkan' suare ku yg bak buluh perindu ni pade peminat² sekalian yang ada.. huhu...
tp saye x menyanyi sorang k.. saye terpakse tarik my exboss berduet dengan ku.. nasib baik dia sporting... lepas je nyanyi and datok bagi present terus saya ajak driver hantar saye balik umah... malu yang amat sangat..

Meeting MHPV Day 1

Salam.

Entry kali ni kira dah basi ckit.. Kejadian berlaku pada 2 minggu yang lalu.. Dimana saya mendiamkan diri selama seminggu. Sampaikan ade kawan saye tanye kenape saye senyap siang dan malam.. Actually mase tu saye bz dgn keje + audit + Mesyuarat MHPV selama 3 hari + neighbour sebelah bilik opis saye MC for 2 weeks..

Sebenarnye saye nak bercerita pasal mesyuarat mhpv tu.. hari pertama utk pendaftaran boss2 di Renaisance Hotel saye x dapat join sbb pagi dah bz pegi lawatan tapak bersama Dato Ang di Klinik Kesihatan Merlimau. Pastu kene pegi JKR Melaka Tengah wakil bos utk Jawatankuasa sebutharga. Pukul 5 ptg kene prepare document utk di audit keesokkan harinye.. last² saye langsung x jenguk kan muke kat hotel tu.. Terus je balik umah tido.. Diorang sms saya tanye saya kat mane.. Lantak la.. aku dah penat... ignore je sms tu.. huhu...


Monday, November 2, 2009

Selamat Hari Lahir Wahai Ibu

Selamat Hari Lahir buat ibunda tercinta Pn. Hajah Kamariah Binti Kudus


~ kupanjatkan doa buat ibu tercinta ~

Ya Allah..
Sempena ulang tahun kelahiran ibuku ini,
Aku menadah tangan dan memohon kepadaMu
Panjangkanlah umur ibuku dalam kebajikan
Agar aku dapat membalas segala jasanya yang tidak terhingga
Kau kurniakanlah nikmat kesihatan kepadanya
Agar ibuku dapat meneruskan tanggungjawab sebagai hambaMu..

Ya Allah..
Kau berikanlah kekuatan kepada ibuku
Agar tabah mengharungi liku-liku kehidupan
Yang penuh dengan rintangan dan cabaran..

Ya Allah Yang Maha Penyayang..
Jadikanlah ibuku orang yang beriman
Yang tunduk dan patuh kepada segala perintahMu
Yang bersyukur atas segala nikmatMu
Yang peduli dengan segala suruhanMu
Kau ampuni segala dosa ibuku
Agar ibuku tampil suci menghadapMu..

Ya Allah Yang Maha Besar...
Jadikanlah aku anak yang solehah
Yang tidak jemu mendoakan ibu
Pagi, petang dan setiap waktu
Kau jadikanlah aku anak yang berguna
Yang akan membalas segala jasanya..

Ya Allah, Ya Rahman, Ya Rahim..
Kau pahatkan rasa cinta, sayang dan rindu ini pada ibuku
Sehingga akhir hayatku..

Amin Ya Rabbalalamin..

Sunday, November 1, 2009

Kemaafan

Salam.

Baru sebentar tadi ada seorang hamba Allah meminta maaf dengan saya di atas ape yang dia dah lakukan pada saye dulu.. dia lelaki yg hampir2 buat saye jatuh sayang pada dia.. yang berjaya membuka hati saye utk terima lelaki setelah saye kunci rapat hati saye ini. Saya ingatkan dia adalah lelaki yg akan menyayangi saye seadanye tp x semudah yg kite sangkakan.. ialah bukan mudah utk kite sayang pada org baru kan.. saya dan dia akhirnye mendiamkan diri... lame jugak... saye paham yg kami hanye crush with the situation.. dan finally saye ambil kate putus utk mendiamkan diri seperti mane dia mendiamkan diri pada saye.. bukan mudah bagi kite untuk memaafkan org.. tp sampai bile kan kite x nak memaafkan org.. memaafkan org akan buat saye jdk lebih tenang.. tiada lg perasaan yg amat berat utk kite tanggung.. tp saye hanye memaafkan org sekiranye dia yang memohon maaf pada saya dulu... skrg saye dan dia hanye berkawan biase saje.. x lebih dari itu.. titik..

Saturday, October 31, 2009

Main Ping pong ke?

Salam.

Pagi ni pukul 8.30pg saye dh pegi ke Kompleks Japerun di Alor Gajah. Ade ape ek kat sana? ermm.. ade tournament ping pong anjuran Kelab Sukan JKR Melaka. Saya datang bukan nk bermain game tu tapi hanye sekadar utk memberi semangat pada staff mekanikal saye je.. kene la tunjuk muka cute sikit kan.. x kosser aku nak main game tennis kecik ni. kalau saye main, kompem mcm main badminton lak jadiknye. Dari saya malu, baik x yah masuk bertanding... buat jadik bahan gelak org je nanti.. Boss saya semangat gile ye mase main tu.. nak gelak pun ade.. tahan je la.. karang kecik ati lak org tua tu.. huhu.. Depan boss kene pandai belakon..


Team saya memakai baju warna kuning ye termasuk saye(baju sendiri).. heheh.. terang gile.. tu je warne yg ade size XXL. bagak betol badan diorg ni.. hhehe.. susahnye nk mencari baju utk diorg ni.. lantak korang la pakai baju koneng tu.. huhu.. tp bile dah pakai, ceria gile & paling lawa la pulak kan.. baju murah tp nampak mcm mahal.. hehhe...


Ada ke patut boss saye suruh jugak saye wakil ppuan utk mekanikal.. tolong la.. saya dah x nak jdk bidan terjun lg.. mcm x de muke lain je nak main.. asik2 muke ni.. boring agaknye diorg nengok.. hehhe...dgn x penah training, terus main.. kompem kalah punye... x moh la saya.. next year je la saya main if x preggy.. hehheh..

Tuesday, October 27, 2009

Sekadar Satu Informasi

Ahli psikologi Barat, Dr. Kevin Leman membuat huraian mengenai hubungan pasangan mengikut urutan dalam keluarga. Ini adalah sekadar informasi untuk dikongsi bersama..

Sulung dengan sulung
Berpeluang besar untuk sering bertegang urat. Masing-masing sentiasa suka berkeras ataupun dalam menentukan siapa pemberi dan penerima perintah. Jika hubungan cinta terjalin, ia memerlukan jiwa besar dan kesabaran dalam menjalani hubungan seperti ini.

Sulung - Tengah
Sudut negatif dari hubungan ini adalah kemungkinan berubahnya sikap si anak tengah untuk menyenangkan si sulung. Anak tengah adalah pasangan yang serasi untuk siapa saja. Meskipun begitu, ia sering kali menganggap si sulung sebagai yang suka menggertak dan menakutkan.
Jika anak tengah berpasangan dengan anak sulung, maka sering kali ia harus merelakan keinginan dan impiannya demi pasangannya. Namun, jika si tengah cenderung bersikap seperti anak bongsu, mereka dapat menjadi pasangan yang cukup serasi.

Sulung - Bongsu
Kombinasi paling serasi. Si sulung dapat mengajarkan pasangannya, untuk bertindak lebih teratur dan dewasa, terutama saat menghadapi masalah serius. Sementara, si bongsu dapat seimbangkan sikap serius si sulung dengan mengajaknya bersantai atau sekadar duduk sambil berkhayal mengenai masa depan.

Tengah - Tengah
Pasangan ini dapat pergi ke manapun dan memutuskan apapun yang mereka sukai. Mereka dapat menjadi sangat serasi, apabila yang satu cenderung seperti anak sulung dan pasangannya seperti anak bongsu. Dengan begitu, mereka berdua dapat saling melengkapi.
Namun, anak tengah biasanya suka menyimpan rahsia. Hal ini tentu dapat menjadi halangan serius dalam berkomunikasi. Bagaimanapun, masalah akan mudah dan cepat selesai kerana mereka pandai berkompromi dan menjunjung tinggi perdamaian.

Tengah - Bongsu
Hubungan ini akan berjalan lancar, bila si anak tengah cenderung bersikap seperti anak sulung. Jika anak tengah menunjukkan ciri sejati, maka ia akan terbawa-bawa gaya si bongsu yang lebih santai dan suka mengikut kehendak diri sendiri. Ini berlaku, terutama apabila anak tengah ini adalah pihak perempuan.

Bongsu - Bongsu
Berhati-hatilah! Bersama pasangan yang seirama memang menyenangkan. Namun bila tidak melihat kenyataan, kamu akan sulit untuk mengawal situasi.

Monday, October 19, 2009

Emergency Leave

Salam,

Hari ini saya berada dirumah walhal org lain sibuk bekerja. erm.. serius hari ni saya betul-betul malas nak pegi kerja.. malas yang teramat sangat.. pagi tadi pukul 7.50pg saya terus tekad antar sms pada bos saye.. "boss, saya E.L hari ini. Ada urusan peribadi. T.Q" padahal bukan ada urusan peribadi pun.. hahha... sorry ye boss.. tipu sunat... Actually saye penat & x de mood nak pegi kerje je.. Esok saye datang ye..

Sebenarnye, saya penat drive semalam.. saye pegi KL balik hari.. my cousin kawin kat Tmn Ehsan, Kepong.. Sebenarnye, saya dah lama gile x pegi umah makcik saye ni.. Jalan pun dah x ingat sangat.. tapi, buat2 konpiden je.. Alhamdulillah, x sesat pun dan sampai dengan selamat..

masa sampai, mak2 sedara saya tgh dok berkumpul.. salam n peluk2 cium ade gak soklan2 cepu mas.. baru je 2 minggu soklan tu diorg tanye mase raye.. dah tanye balik.. pastu makcik2 bukak balik history lame saya dan dia.. huhu.. terpaksa la saya cut the story.. bende dah lepas, jgn dikenang.... heheh... Pastu MakDe saya terus bersuare, "yati, ko kawin je la dengan Tajul Affendi (my cousin, anak dia la tu), tapi ko kene dok London la" Terkezut saye.. x terpikir lak nak kawin sedare.. x moh la saye.. mak2 senang la cakap suruh kawin.. tapi, anak-anak yg nak dikawinkan tu mcm mane pulak? setuju ke mereka nak dijodohkan? tapi bagi saye, biarlah saya cari sendiri.. x mahu kemudian hari dipersalahkan oleh sesiape pun... tapikan, mase kitorg tgh bz bercerita pasal saya, tetiba je nenek (90thn) saya yang kurang pendengaran bersuara.. klakar lak.. mane x nye yang keluar dari mulut dia adalah "Yati tu bila la nak dapat jodoh, susah sangat ke? cucu2 yg lain dah kawin, dah ade anak.. ntah le, ntah sempat ke tidak ane(saya) nak tgk dia kawin.." lepas je nenek saya cakap, kitorg kat situ tergelak sakan.. saya ingat nenek saya dah lupe pasal saya bcos saye ni bukan la one of cucu kesayangannye... tp saya kagum gak la dengan nenek saya ni.. walaupun umur dia dah masuk 90 thn, tp dia still ingat anak2 and cucu2 dia punye birthday. Amazing kan? Semoga saya mewarisi memori dia.. Mengingati setiap detik yang penuh bermakna...


Sekarang saya nak cerita pasal pengantin.. Abang sepupu saya ni nama dia khairul adly.. kitorg panggil abg ayul je.. saye suke abg ayul ni.. dia ni handsome tau.. pastu punye karisma yang tinggi.. dulu mase kecik2, saye tanye dia dah besar nanti nak jdk ape.. "yati nak jadik engineer. abg ayul nk jdk ape?" "abg nak jdk doctor" heheh.. finally, cita-cita kami dah tercapai.. sekarang ni, abg ayul dah jadik doktor & posting kat Hospital Terengganu.. Wife dia pun doktor jugak kat Hospital KL.. Sepadan la sesama doktor, same-same cantik.. Diorg bercinta mase study kat oversea dulu.. walaupun diorg ni doctor (byk duit) tp mase wedding diorg mmg simple gile.. wang hantaran pun biase2 je.. RM 7K saje.. pekerje kilang pun RM10K.. bagus kan family wife dia.. walaupun wife dia dtg dari keluarga yg kaye yang tinggal di TTDI, ayahnye memakai BMW 5 series, tapi mereka betol2 bersederhana dlm urusan penyatuan dua hati ini.. Ape yang penting adalah ijab kabul dan restu dari keluarga.. Saye ucapkan selamat pengantin baru buat Dr. Khairul Adly dan Dr. Eryana Susantri.. Semoga perkahwinan mereka bahagia dan berkekalan sehingga ke akhir hayat..

Friday, October 16, 2009

Ya Qhodial Hajat.

Salam.

Saya betol² teringin nak pegi bercuti.. Dah bosan asik kerje saja.. Lagipun sudah agak lama saya tidak bercuti. Adakalanya kite perlu lari sebentar dari bekerje, internet, facebook dan sebagainye.. Saye slalu dengar org bercerita tentang keindahan Pulau Sipadan.. Terdetik jugak perasaan nak menjejakkan kaki di sana.. Tapi entah bila la kan.. Sekarang ni pun dah hujung tahun.. Dah tibe musim tengkujuh.. Tak best la kalau pegi time hujan.. Nanti macam² aktiviti tak dapat nak buat..


Insyaallah kalau dimurahkan rezeki dan masih lg bernafas, akan saya jejakkan kaki ini di pulau tersebut.. tak kira la bile-bile dan dengan siapa.. if my future hubby nak ajak pegi honeymoon kat sane pun saya akan menjerit YEAAYY!! Saya harap akan terlaksanalah hajat saya itu.. Amin...


Canteknye...

Thursday, October 15, 2009

Cerita Saya

Salam.

Hari selasa yg lepas saya dijemput untuk dinner di Mahkota Hotel.. Semasa makan ade la borak-borak kosong dengan staff and contractor.. mereka sibuk bercerita pasal anak masing-masing. saya pula hanye menjadik pendengar.. yela.. saya mane ade anak utk diceritakan.. tapi saye ade jugak selit2 kan kisah saya.. Tapi bile saya balik dari dinner, saye terkenang kembali siapa saya di suatu ketika dahulu..

Sejak dilahirkan hinggalah ke hari ini, kehidupan saya dalam kesederhanaan. Saya bersyukur tiada apa yang kurang pada diri ini. Tetapi kadang-kala perasaan ini sering meronta akibat ketidakpuasan hati terhadap sesuatu atau kecundang dalam mendapatkan sesuatu yang dihajati. Dari kecil saya pelajari erti kepayahan untuk mendapatkan kesenangan. Diri ini sudah terbiasa dengan sekadar apa yang ada. Sekali-sekala saya kesali nasib diri tapi apabila semakin menempuh usia kematangan, saya mula sedar betapa bertuahnya diri ini. Saya bersyukur terhadap pemberianNya , tapi tidak saya nafikan ada masanya saya terleka. Menempuh zaman kanak-kanak dan awal persekolahan, sungguh indah. Semua yang ada di sekeliling saya memberi semangat untuk saya menjadi seorang yang berguna… saya kenali teman-teman, saya perhati dan fahami hidup berkawan. Semangat saya didorong oleh harapan keluarga kepada saya untuk melihat diri ini menjadi seorang yang berjaya.

Melangkah dari alam kanak-kanak ke alam keremajaan saya semakin didorong pelbagai keinginan… kata-kata emak menjadi pembakar semangat dalam diri ini… kata mak ‘tiada harta benda yang dapat diberikan kepada anak-anaknya melainkan ilmu di dada’. Manfaatkan ilmu sebaik-baiknya untuk kesenangan masa hadapan. Alhamdulillah…kini saya hampir berjaya…

Zaman remaja yang saya harungi biasa saja. Saya punyai teman-teman sebaya pelbagai bangsa dan taraf kehidupan. Mereka membantu menambah ceriakan hidup ini. Dari hari ke hari saya semakin berjaya dalam pelajaran…tahap demi tahap saya lepasi dengan baik sekali… Tika itu saya mula sedar, ada saja peluang yang menanti. Saya harus berusaha agar lebih berjaya. Tamat pengajian menengah, saya timba pengalaman bekerja, walau seketika amat besar maknanya hingga saya mampu memiliki kemahuan saya dengan pendapatan sendiri. Saya sedar. Saya tidak boleh hanya menunggu dan bekerja hanya sekadar dengan tahap itu pencapaian akademik saya. Kekalutan zaman milenium dan globalisasi membuat saya sedar bahawa saya perlu teruskan perjuangan mencari ilmu agar tidak tersisih dalam zaman yang serba canggih. Saya lanjutkan pengajian di IPT. betapa saya bersyukur kerana terpilih menjejakkan kaki ke IPT.

Semasa di IPT, hidup saya mengalami sedikit perubahan… tinggal berjauhan dari keluarga saya rasa janggal sekali…bercucuran air mata namun saya gagahi jua. Di kala itu hanya semangat dan teman-teman seperjuangan menemani hidup ini. Semakin lama semakin banyak perubahan saya alami.. saya mula kenal erti cinta, tapi malangnya ikatan yang cuba disimpul mati terlerai jua…mungkin dia bukan orangnya. Aku cuba mengawal emosi. Syukur, Allah memberikan kekuatan untuk saya hadapi dengan tenang.. mujur aku tidak menjadi seperti orang lain yang putus cinta…'frust menonggeng’ lah jawabnya…!!

Di kalangan rakan-rakan saya semua, kini saya masih sendiri… Sering saya terfikir, apa masalahnya?? Mungkin akibat kurang keyakinan dan rasa rendah diri yang terlalu mendalam…saya tak mahu bercinta lagi buat masa ini… mungkin sebenarnya saya serik…… Melihat rakan-rakan yang berteman saya mula rasa kesepian… perasaan rendah diri semakin menebal… Saya sedar usia ini semakin menginjak dewasa tapi perasaan sering menghantui fikiran… Saya cuba abaikan perasaan ini... semakin saya lari, semakin dekat perasaan itu membelenggu saya... Berbekalkan kata-kata…'ajal maut jodoh pertemuan di tangan Tuhan’… saya lalui saja aliran kehidupan saya seperti seadanya…

Saya sedar, tidak sepatutnya diri ini merasa kurang keyakinan dan rendah diri kerana setiap manusia di muka bumi ini ada kelebihan dan kekurangan masing-masing… Saya akur dengan ketentuanNya…

Wednesday, October 14, 2009

Kembalikan Semangatku..

Salam..

Sepanjang minggu ini saya tak pasti dengan perasaan saya. Memang saya hilang mood untuk bekerje.. erm.. Nape la saye jadik mcm ni.. Ke mane la menghilang semangat bekerje gigih saye suatu ketika dulu.. Problem saya ni semakin serius.. Bukan takde keje nak dibuat, skrg ni tengah belambak keje nak di settlekan.. i'm still new.. i need somebody yg boleh lead & guide me untuk buat keje-keje tu.. Dulu saye boleh refer dgn my boss.. But now boss dah bertukar. Saya dapat bos yg memang super duper HAMPEH!!! Skrg ni saye mmg bekerje secara bergerak sendiri tanpa pantauan atau di guide oleh my boss. Kalau tanye dengan boss saye, dah tentu saye xkan dapat jawapan yg saya mahukan.. thank u my boss.. saya memang sangat suke bekerje bergandingan bahu dengan anda.. Entah berape lame lagi saye akan mengadap muke dia tu.. cepat2 la ngko kene berambos ye.. Dipersilakan...

Friday, October 9, 2009

TNB Open House...

Masih beraya? ofcos la kan.. tapi malam ni saya beraye di TNB Melaka. Seingat saya since dari saya kecil hingga la dah besar kemetot panjang gini, every year TNB akan buat open house untuk staff diorg. Yg peliknye, bukan staff pun datang gak.. dasar x malu.. heheh..
kalau x silap saye ade 15 gerai dgn pelbagai jenis makanan yg dijuadahkan.. Tp kali ni gerai satay, kebab, roti john x de la pulak.. budget x cukup kot.. atleast ok la kan dari JKR Mekanikal. Nak buat sambutan Hari Raya pun kene mintak derma tau.. sengkek gile ok.. buat malu sajorkkk..

~ my niece tgh bersilat kat belakang gerai ~

Korang yg x kenal sape saya mesti tertanye2 kan.. apa kene mengena between saya dan TNB?? ok.. let me story telling ckit.. TNB ni dah banyak berjasa kepada family dan saya.. Saya adalah anak kepada pesara TNB.. membesar dgn gaji yg diperolehi setiap bulan dari TNB... dari zaman sekolah, saya slalu mendapat jemputan istimewa untuk mkn di hotel dan menerima sumbangan/hadiah dari TNB sebab selalu mendapat keputusan yg cemerlang (cemerlang la sgtkan).. Setiap kali tibanye TNB family day, saya adalah kanak2 riang yg selalu menang dlm pertandingan utk dptkan hadiah permainan.. selalu buat muke bangga setiap kali naik pentas amik hadiah.. hehehhe.. iye la kan.. dulu2 mane ade duit nak beli mainan.. kalau mintak ngan mak bukan mainan yg saya dpt, tp satu cubitan akan singgah kat mane2 yg mak saya sempat berlabuh... sakit woo.. ok next... 2 org abg saya merupakan staff TNB jugak.. Dulu saya study di Uni TNB dan penerima loan yg banyak yg belum abis dibayar dari Yayasan Tenaga Nasional.. Saya jugak hampir2 bekerja dgn TNB tetapi rezeki tidak menyebelahi saya... UuWaAaa.. keciwa!!! Akhirnya tercampak la saya di JKR.. ok la.. sekian saje tentang ada apa dengan cik yati dan tnb..

Wednesday, October 7, 2009

Mafia Wars..

Rite now i'm addicted to this 'berhantu' game..

!
v
v
v

I've my own target.. nak kaye dan kuat.. and jadik tulang belakang yg kuat to my other Mafia. Actually, the reason saya mengadap game ni ari² sebab dah boring buat keje. Mase untuk generate semula mood keje adalah dengan bermain game ini.. hehhe.. Gumbira bile tgk $$ semakin banyak.. banyak gak properties yg saya dah beli.. 5 star hotel, Mega Casino, office building, Marina Tourist Shops, apartment, restaurant and etc.. pendek kate, mmg kaye la..
Saingan terdekat saye adalah jiran sebelah bilik opis ni.. "woit rizal, aku akan pastikan utk melencong ngko.. just wait n see.. hahhaha"

Tuesday, October 6, 2009

After 5 Years.

Salam.

Finally dibulan Syawal pada tahun ini kami bertemu kembali setelah hampir 5 tahun menyepikan diri..

~ Julie+Geeah+Yatie ~

Diorang ini adalah kawan saya semasa bersekolah asrama dulu. dioranglah kawan baik saya. Dua tahun saya satu bilik dgn diorg. Selalu je buat saya tersenyum dan tergelak berguling-guling masa kat dalam dorm dulu. erm.. bahagianya la masa tu. tp ade satu moment yg tak boleh saya lupekan.. saya dan Geeah kene denda cuci toilet asrama 4 tingkat tgh2 malam sebab fly asrama. dah la esok tu ade paper math (spm). Gile la.. nasib baik x kantoi exam..


Bila difikir kembali, nakal sungguh saya ni mase sekolah dulu.. belum lagi saya cerita kene jalan itik dari padang ke asrama, kene kejar dgn pengetua, kene denda dalam class sebab ponteng class then tido dalam toilet, ponteng prep menyorok dalam locker.. fly asrama x yah nak bgtau la.. mmg hebat bab2 fly ni.. erm... banyaknya kenangan saya masa asrama dulu.. Harap2 anak saya nanti tak ikut perangai ibu dia.. hehehe..

~ ibu-ibu(kecuali saya) dan anak-anak ~

Tapi sekarang, masing2 dah ada haluan sendiri yang perlu dilalui dan diharungi. Semoga alam rumah tangga mereka berjalan dengan lancar dan bahagia hendaknya..

Friday, September 25, 2009

Seminggu Beraya


Pagi raya pertama, as usual bermaafan diantara satu sama lain.. pastu sesi makan2.. after that pegi masjid untuk solat Aidilfitri.. lepas tu baru balik kampung jumpa nenek and sedara mara.. kampung saya tak jauh pun.. kat Melaka jugak.. senang je.. tak payah nak gaduh2 nak balik raya mana..



Hari raya kedua pulak, my big family sebelah mak n ayah datang mkn kat rumah.. dari pagi sampai ke mlm asik duduk kat dapur memasak tak abis-abis.. umah saya yg kecik ni penuh dgn sedara mara saje.. bila malam terasa mcm kaki ni nak tercabut..

Raya ketiga pulak, sepupu saye bertunang.. cikgu same cikgu. Kedua-duanya mengajar kat Sarawak.. bagus sangat la kan... memang lagi susah la nak balik Semenanjung.. tp saye suka wang hantaran dia.. RM11,111.11. Mas kawin pulak RM1,111.11. erm.. mcm best je bunyik nye.. saya pulak berape ekk nanti?? hehehe..

Raya keempat pulak asik pegi open house.. raya kelima saye pegi Batang Melaka dan Gemas. raya umah mak sedara.. konvoi 10 bijik krete.. walaupun penat drive, terase berbaloi dan meriah.. dah lame x konvoi mcm ni...


Hari raya keenam, tolong makcik saya memasak kat umah dia. dia nak buat open house & aqiqah keesokkan hharinya. tumbang seekor lembu.. macam buat kerja kawin pulak..

hari raya ketujuh iaitu hari ini, saya pegi open house makcik. lepas terus balik dan tgk tv sambil tertido.. keletihan.. puas rasanya dapat tidur dan berehat sebentar..


Sekian sahaja untuk kali ini.. Bersua kita di lain hari..

Monday, September 21, 2009

Selamat Hari Raya

Salam.

Sudah masuk hari ke-2 umat Islam menyambut Aidilfitri. Dikesempatan ini ingin saya mengucapkan Selamat Hari Raya. Ampun dan maaf andainya diri ini terkasar bahasa dalam bicara, tersilap bicara semasa bersama, termarah yang tidak kena tempatnya, tertanya tidak tentu hala, tersasul yang tidak sengaja, terpukul kat mana-mana, terpekik kuat di telinga, terhantuk terketuk di kepala, terpinjam terambil harta & benda, termoody tak semena-mena, terumpat bila ada cerita, teremail benda yang tak sepatutnya diterima dan .. Di hari yang mulia ini, dengan segala kekurangan dan kerendahan hati, sepuluh jari saya hulurkan, memohon kemaafan atas segala dosa yang ada kerana saya masih bernama manusia pastinya tidak lepas dari membuat dosa. Semoga dimaafkan atas segala kesilapan saya.

Tuesday, September 15, 2009

Minggu yang memenatkan

Salam..

Lately ni saya banyak bercerita tentang hati dan perasaan. Sudah lama tidak saye ceritakan tentang kerja saya.. erm.. Skrg ini saya ada banyak projek untuk diselesaikan sebelum hujung tahun ini.. ade 15 Klinik Desa dan sebuah klinik pergigian untuk dinaiktaraf hampir 90% dibawah peruntukan Pakej Rangsangan Ekonomi. Projek cooling tower saya di Hospital Besar Melaka Insyaallah akan bermula selepas cuti raya ini. Harapan saya agar kesemua 17 projek ini akan siap seperti yg dirancangkan..

Hari ini saya rasa penat sangat. Tiba-tiba saja banyak kerja yang nak disiapkan sblm cuti panjang ni. Estimate cost utk Kompleks Tadika, pastu kene siapkan design and spec utk sistem lif yang bakal dipasang di pejabat TYT Yang Dipertua Negeri Melaka. Pagi tadi dapat called projek saya di kediaman rasmi Dato' Ali Rustam low water pressure di toilet VIP. Dah nak kene install pump. Nasib baik ade contractor yg sanggup buat keje urgent ni.. Alhamdulillah.. selesai untuk kerja hari ini.. Tapi still ada kerja-kerja yang tertangguh. maybe lepas raya la saye pergi lawat tapak baru. Dah tak larat nak fikir lagi. Tambahan pula batuk saya ni tak jugak baik-baik lg. ubat pun dah nak habis.. tapi batuk ni belum habis lg.. Risau pulak saya.. Harap-harap cepat la sembuh.. dah sanggup lg ni..tolong...

Monday, September 14, 2009

Di Penghujung Bulan Ramadhan.

Salam..

Ramadhan kali ini kian melabuhkan tirai tidak lama lagi. Cepat rasanya masa berlalu.. Seakan tidak percaya sekarang ini sudah berada betul-betul di penghujung Ramadhan.. Ramadhan bagaikan baru sahaja bermula tapi hakikatnya, ia sudah mahu melabuhkan tirainya.

Di sini dapat saya simpulkan betapa 11 bulan yang telah berlalu, rutin kebiasaan saya telah berjaya membina satu lapisan karat mazmumah yang makin menebal pada setiap detik kerana sikap acuh tak acuh atau ungkapan yg selalu disebutkan ‘tak apa’… atau sekadar mengambil mudah menganggap ianya sekadar dosa-dosa kecil… atau mungkin langsung terlepas pandang dari muhasabah diri… Sebagai akibatnya…bukan mudah untuk menghakis kembali karat-karat yang jika dapat dizahirkan oleh pandangan mata sama seperti kita melihat besi-besi buruk yang yang sudah berkarat.. betapa tiada nilainya..

Akan terampunkah dosa-dosaku ini…
  • melebihkan urusan dunia hingga melewatkan waktu solat
  • adakalanya tidak menjaga aurat dengan sempurna
  • lalai dalam solat
  • membaca Al-Quran hanya ketika mempunyai waktu lapang
  • menyakiti hati ibubapa sama ada sengaja atau tidak
  • lalai menjalankan tanggungjawab sebagai pekerja
  • mencuri masa membuat kerja lain sewaktu berkerja sama ada sengaja atau tidak
  • tidak menjaga mata dari melihat perkara-perkara yang lagha
  • tidak menjaga telinga dari mendengar perkara-perkara yang haram
  • tidak menjaga lidah dari mengeluarkan kata-kata yang tidak perlu
  • lalai dalam menjaga hubungan silaturrahim sesama manusia
  • dan.. dan…banyak lagi dosa-dosa yang tak mampu disenaraikan…

Ya Allah…mampukah hambaMu ini menahan malu... di saat satu persatu kesalahanku bakal dihakimi di mahkamah agungMu kelak nanti dan yang pasti tubuh kerdil ciptaan Mu ini pasti tak akan mampu menahan azab Mu yang amat keras..

Friday, September 11, 2009

Looking For Someone.

I know you are out there, the man of my dreams. You are kind and loving, and have a heart made of gold. You have hair soft as silk and eyes full of light, and a smile that makes my heart melt. You have hands that are strong, but when you touch me you are gentle... you love me the way u are.. When I hear your voice; it is like music to my ears. you touch me but not just with your hands... it is an emotional touch... i feel you within the depths of my mind, my body and my soul... You are the one of my dreams... I know you are out there... I am waiting... for the day I can hold you in my arms and whisper three little words that mean so much.. I love you..

Tuesday, August 25, 2009

Memori di Bulan Ramadhan..

Hari ini masuk hari ke-4 umat Islam berpuasa.. Ramadhan pada tahun ini sangat bererti buat saya di mana ianya tidak seperti Ramadhan yang lepas².. Alhamdulillah.. Akhirnya pada Ramadhan kali ini dapat jugak saya berpuasa di rumah ibunda tercinta setelah sekian lama merantau di tempat org.. hampir 10 tahun saya tidak berpuasa di rumah emak.. kalau balik kampung pun sekali sekala je.. itu pun time weekend je..

Teringat mase berpuasa di zaman belajar kat Uniten dulu.. bila petang je pegi bazaar Ramadhan kat Bangi.. Tawaf ntah berape kali lepas tu baru la beli ape yg terliur.. Bile berbuka masing2 buat muka yang tak puas hati sebab tak sesedap seperti yg dibayangkan.. saya seperti biase senyum je la sambil menambah² sikit ngomelan esspecially dr Ash.. Ash sangat sensitif tentang makanan.. kalau x sedap makne mmg tak sedap la.. bila dah bosan cari juadah berbuka puasa di bazaar, pegi food court pulak.. tropic corner n Alamanda.. tak pun pegi makan kat kedai sup gearbox.. order sup ekor 1.. ermm sedapnya.. kat situ je la yg sesuai ngan cita rasa kitorg ini.. kalau rasa² nak makan free pegi la kat masjid Putrajaya tu.. kompem mmg sedap punye.. complete ngan fruit skali... Bila sahur lak kitorg makan nasik dengan sambal goreng ikan bilis (ntah berape kilo) yg selalu aku buat and sambal goreng cili api yg Oleen buat.. simple je.. just makan untuk mengalas perut je.. kadang² makan maggie gak.. (shila, ko rindu tak ngan sambal goreng aku tu?? hehehe) 5 tahun saya berpuasa di sana.. Kalau pasal makan tu dah tak kisah lg.. makan je apa yang ada.. sebab saye tau makanan tu takkan sama mcm masakan yg mak saya buat.. sangat sedap!!!

Zaman keje lak saye bermastautin di Seremban.. Tahun pertama berpuasa ok lg.. sebab housemate saya berbuka bersama².. kecuali Cikgu tu.. dia punya kitaran masa berbuka lain sikit dari kitorng.. So, kitorg abaikan je la dia tu.. Masuk tahun ke-2, dah borink.. sebab dah tak de kawan lg.. tinggal saya berdua je kat rumah tu.. seperti biasa cikgu tu dengan agenda tersendiri di mana saya tak boleh nak join.. Nasib baik IWK ni penuh ngan jemputan berbuka puasa di Hotel².. Memandangkan saya ni single, so senang je kan nak join... takde la saye berbuka sorang²..

Mase kat IWK dulu, bila time puasa je memang malas nak g site.. kalau pegi pun pagi je.. sebab tak panas kan masa tu.. tp, ada sesuatu yg selalu buat saya terkenang dan takkan saya lupakan sampai bila² selagi memori kecil ini mampu bertahan mengingati detik² itu.. Saya tak pernah berkelakuan seperti itu sebelum ini.. Ni semua pasal take over new plant kat Lenggeng.. Dah la buat time tengah hari.. panas terik.. perghh.. tak tahan.. kering tekak ni.. rasa nak pitam pun ada sebab x makan pagi.. Lepas je take over plant tu, balik terus singgah pekan Mantin.. tak tahan tengok air tebu tu.. last2 dengan selambenye saya pegi beli air tu.. siap suruh ikat tepi lg.. haha.. serius mmg x tahan.. ingatkan saya sorang je yg tahan.. rupenya ada 2 org mamat yang ntah mane dtg (staff iwk gak) sedap je suruh saya tambah lg 2 bungkus.. saye mamandang dengan penuh konpius.. tp still order gak.. diorg pun join saya tak puasa.. apa nak jadik saya pun tak tau la.. tp saya tak puasa pun sbb masalah wanita tau.. jangan salah tafsir pulak.. malam tu masa berbuka puasa di Hotel kitorang join je.. muka mcm puasa kan.. padahal.. hampeh!!! makan mengalahkan org yg berpuasa.. hehehhe... walau apa pun saya akan tetap rahsiakan siapakah 2 org mamat tu.. heheh..

Sunday, August 23, 2009

Hamba ini mengharapkan setitis air cintaMu.

Bermonolog dengan penggunaan bahasa 'aku'.. sekadar meluahkan ape yg terpendam..

Sebenarnya tiada apa yang ingin aku titipkan, namun disebalik ketiadaan itu seperti ada sesuatu yang sepatutnya jari jemari ini sudah lama menaipkan sesuatu yang mungkin ada manfaat disebaliknya untuk semua sahabat-sahabatku....

telah berulang kali aku membaca Firman Allah ini dan cuba aku hayatinya serta renunginya..

"Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. Ia mendapat pahala (dari kebajikan) yang diusahakannya dan ia mendapat siksa (dari kejahatan) yang dikerjakannya. (Mereka berdo'a): "Ya Tuhan kami, janganlah Engkau hukum kami jika kami lupa atau kami tersalah. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau bebankan kepada kami beban yang berat sebagaimana Engkau bebankan kepada orang-orang sebelum kami. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang tak sanggup kami memikulnya. Beri ma'aflah kami; ampunilah kami; dan rahmatilah kami. Engkaulah Penolong kami, maka tolonglah kami terhadap kaum yang kafir."(al-baqarah:286)

Perjalanan kian jauh namun hakikatnya sudah hampir ke destinasi akhir usia, usia aku hari demi hari kian berlalu pergi. Di manakah aku? Sesungguhnya ku yakini bahwa Allah tidak membebankan sesuatu kaum itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya.

Pertemuan dan perpisahan adalah suatu ilmu untuk ku kutip. Dalam perjalanan mencariMu ya Allah, aku hampir tewas dan kini merayu syahdu di pinggir doaku, agar ada waktu yang tersisa ini dapat ku atur untuk hampir padaMu. Aku akui kelemahan diri ini ya Allah, aku benar-benar lemah, tolonglah aku ya Allah! Di saat aku berdiri teguh di sisi sahabat dan keluarga, rupa-rupanya didepan-Mu, aku umpama mawar layu kekeringan. Mawar yang kekeringan air cintaMu, berikan aku sedikit air cintaMu. Sesungguhnya hambamu ini dahaga di padang pasir duniawi. Ya Allah, kurniakan aku sahabat-sahabat dan pendamping hatiku insan-insan yang mendekatkan ku kepada-Mu..

Perpisahan itu juga sebuah ilmu untuk saya. Sahabat, perpisahan adalah sebuah memori, walau entah dengan siapa kita pernah memberi dan menerima kenangan itu. Tapi yang pasti.... bagi siapa yang pernah memberi dan menerima kenangan bersamaku, akan ku abadikan ia sebagai lakaran sebuah lukisan ujian dari Allah buat diri ini. Sedikit pun tak pernah terlintas difikiran ini akan melukiskan sebuah kenangan yang tragis, penuh emosi, penuh kekecewaan, pengorbanan yang tak berbalas, cinta yang tidak kesampaian, hidup yang tersia-sia, kesetiaan yang tak dihargai..

Di manakah aku ya Allah? Apabila aku kutip semula Firman di atas... di dalam ayat-ayatMu memberikan aku jawapan atas semua ini, di sebalik semua itu air mataku menjadi kekeringan. Walau air mata ini hakikatnya sudah tiada lagi, yang ada hanya air mata di hati yang tak terlihatkan. Doa kudus ku berikan dari jauh untuk semua insan di luar sana. Semoga rahmat Allah memayungi hati kita. Membuka hati-hati agar lebih kenal akan cinta Allah dan dunia yang cuma sekadar alam fana ini

Wahai diriku, bersabarlah..janganlah berputus asa dalam kehidupan ini. Allah itu dekat, terlalu dekat dari urat lehermu. Jika engkau tidak mendapat apa yang engkau inginkan mungkin Allah akan menggantikan engkau sesuatu pengganti yang lebih baik. Allah tahu, tetapi engkau tidak tahu apa yang ada di depanmu. Kesatlah air matamu itu, gantikannya dengan senyuman penawar hati di setiap musibah itu. selalulah menyebut Alhamdulillah....Wahai diriku, Allah sayang padamu, dia tahu apa saja keburukan dan kebaikan untukmu, jadi terimalah seadanya takdir PenciptaMu itu. Yakini dan berdoa agar diberikan terbaik dalam hidupmu dan itulah yang terbaik apabila terjadi sesuatu ketetapan.

Ya Allah, adakah aku ini terlalu jujur, terlalu baik, terlalu setia, terlalu memberi, terlalu menerima seadanya, terlalu sabar dengan apa pun yang manusia lemparkan padaku, terlalu simpati dan terlalu mudah memaafkan...namun tiadakah sedikit kebahagiaan buatku. Kusedari diri ini penuh dosa, penuh kesalahan dan kekhilafan. Setiap waktu ku ingin insafi diri...ku sedar ku tak layak utk syurgaMu, namun kuharapkan mahgfirah dan kasih sayangMu selalu ada dihatiku. Ya Allah, Adakah kerana kebaikan itu aku tak mampu memiliki secebis kebahagiaan dalam hati ini. Aku cuma inginkan sedikit dan setitis kebahagian itu akan terbit utkku satu hari nanti. Walau setitis cuma, aku amat menghargainya wahai Pencipta hati.

Wahai Pencipta hati, daku redha akan takdirMu. Di sebalik ini semua aku bersyukur padaMu Ya Rabbi. Syukur ku panjat atas segalanya. Aku kini mengerti... sifat sebagai hambaMu, aku sekadar berusaha, sabar... dan jangan sekali berputus asa, segala natijah dan keputusan hanya Allah yang berhak memutuskan dan mengetahui yang terbaik untuk diri setiap manusia. Jalan terakhir hanya berDOA. DIA Maha Tahu apa yang berlaku dihadapan sana. Cuma... bagaimana kita ingin menghadapi dugaan hati selepas sesuatu hajat kita tidak kesampaian. Ya Allah! Lemahnya diriku ini rupa-rupanya.

Buat insan yang pernah memberi dan menerima kenangan bersamaku atau bersama insan-insan lain, sesungguhnya kenangan suka atau duka itu adalah sebuah ujian dari Allah utk hati kita. Segala emosi yang lahir adalah merupakan dugaan untuk hati. Kekadang saat kita teruji syaitan telah memainkan jarum memarakkan suasana, dan di saat itu kita terlupa.

Astaghfirullahal'azim..sesungguhnya aku telah menzalimi diri sendiri. Wahai diriku, janganlah kecewa atau putus asa, orang beriman apabila terlupa ia akan segera kembali kepada Tuhan, itulah fitrah kejadian manusia....jadikanlah esok adalah hari yang terbaik untuk ku bina hati yang baru bersamaMu.

Pesanan ini adalah peringatan untuk diri ku ni...
"Kemaafan mungkin amat berat untuk diberikan kepada orang yang pernah melukai hati kita.Tetapi hanya dengan memberi kemaafan sahajalah kita akan dapat mengubati hati yang telah terluka.Kemaafan yang diberi secara ikhlas umpama pisau bedah yang boleh membuang segala parut luka emosi."