Monday, April 18, 2011

camne aku kenal dia..

bismillah..

kali ni nk cerite mcm mane aku tamatkan zaman single ku..

ramai sgt yg tertanye2 mcm mane aku kenal dgn hubby aku skrg ni..
sbb sebelum ni mmg aku single memanjang..
lebih kurang 2 thn aku menyinglekan diri..
kalau ade yg nampak aku keluar dgn lelaki pun,
semua tu hanye sekadar kawan biase..

sepanjang 2 thn idup single,
aku cuba gak kenal dgn lelaki lain..
dlm ramai2 yg aku kawan,
x semua adalah yg terbaik utk dijadikan suami..

aku pun ade kriteria yg aku cari pada seorang lelaki..
yg pertama, mesti la solatnya..
yg ke2, pekerjaannya..
yg ke 3, rasa tanggungjawab dia sebagai seorang lelaki..
yang lain2 tu malas lak nk listkan kat sini..

yg paling penting yg x tersenarai dlm list aku adalah

KEHANDSOMEANNYE..

aku dh serik dgn lelaki yg ade muke ni..
biarla x handsome..
biarla sakit mata, jgn sakit @ makan hati..
boleh merana jiwa raga..

sebenarnya aku dh lame kenal dgn hubby aku sebelum ni..
kitorang 1 tempat practical kat UTEM..
mase tu tahun 2005..
dulu, aku slalu je buli dia..
maybe sbb dia baik n ikut je ape aku suruh..
kitorang mase tu masing2 dh ade bf/gf la..

lps abis practical, kitorg dh jarang jumpe..
kalau call pun skali skala je..

nak pendekkan cerite,
last year bulan 4,
kitorng start call n jumpe balik..
tibe2 macam terbuka ati lak dgn dia..
camne leh jdk camtu, biar aku dgn izad je yg tau..
kelakar tu mmg kelakar la..
sbb mcm x caye je aku dgn dia..

16hb Sep 2010, family izad dtg merisik..
aku cuma dilamar je..
aku x bertunang..
xde majlis langsung..
mmg sgt simple la mase tu..

start dari aritu, kitorg plan utk x nak lengah2kan utk bernikah..
kalau ikut plan asal, nk nikah bulan 12..
tp bile pk2 mase tu agak pendek,
jdknye kitorg pilih tarikh 11022011

alhamdulillah..
bila kite berniat baik, Allah mempermudahkan segalanya..
semuanya berjalan dgn lancar..

tapi..
aku rase mcm terkilan sesuatu..
persiapan sebelum berkahwin, byk aku serahkan pada family..

bukannya ape..
sebulan lg aku nk kawin,
aku dapat surat utk hadir ke kursus induksi selama 16 hari kat perak..
mula2 tu rase mcm nk tolak je kursus tu..
tapi bile bincang dgn family,
family suruh aku pegi jugak..
jdk aku serahkan 1/2 dari tugasan membeli belah kepada family..

abis je kursus, aku naik keje 3 ari je..
lps tu terus apply cuti 3 minggu..
mase 3 ari tu la aku edarkan kad2 jemputan..
mmg terkejut beruk la org2 kat opis tu..
mane x nye, balik je kursus terus je nk kawin..
x de angin, x de ribut, tup tup dh nk naik pelamin..
x ke pelik namenye tu..

alhamdulillah..
semuanya dh selesai..
aku pun dh selamat jdk isteri kepada

ZULMAAIZAD BIN ZAINUDDIN..

semoga aku menjadi isteri yg solehah, dan dia menjadi suami yg soleh buat diriku..


7 comments:

shiela said...

hehe..i like..ringkas dan padat :p

AisYah said...

Padat dan berinformasi. Selamat membina rumah tangga. Aku doakan kau happy, dan di murahkan rezeki yang berpanjangan.

LeeN said...

wah korang berdua dah puji ringkas dan padat. langsung kontra dengan blog aku. haha :)

yatie, aku doakan semoga ko kuat keimanan dan semangat untuk melakari hidup ini dengan penuh keberkatan dari Allah. u two look very sepadan. seriously. tgk muka hubby ko mcm seorang yg cool je kan. apa2 pun, semoga ko jadi isteri yang menyenangi dan disenangi suami k.. senyum2 selalu hiks :)

YaTie IzaTie said...

aku rase mcm baru je bercinta dgn si suami selepas berkahwin.. boleh x mcm tu? hahha..

ape2 pun, mekasih pada kawan2 yg dtg ke majlis aku ni dan pade mereka yg mendoakan kebahagian aku suami isteri..

skrg ni, tinggal shila je.. ntah bile la dia nk tamatkan kesinglean dia tu ek...

shiela said...

dlm mimpi je ler tunggu aku..huuu

YaTie IzaTie said...

jgn ckp shila.. tetibe je nanti ko lak kawin..

MiszNoRuL said...

yesss...
mmg ini aku nk tau pn...ringkas jek ..heheh..
ala, chill la beb, jgnlah terkilan..nk wat camaner kena pegi induksi..
anyway, congrats sgt2..tk sempat nk pi kenduri ko..nex time kite jumper ye.. semoga berkekalan hingga akhir hayat...